top of page

Niets verrijkt het leven zozeer als muziek

Muziek verbindt hemel en aarde.

Theo Nederpelt

Theo komt uit een muzikale familie: zijn vader was een begaafd pianist en koordirigent, zijn moeder kon mooi en zuiver zingen. Theo gaf al heel jong blijk van een grote muzikaliteit met veel affiniteit voor de piano.

Op zijn vierde speelde hij stukjes na die hij van de leerlingen van zijn vader hoorde, op zijn vijfde was het zijn lust en zijn leven om op de piano te improviseren, met twee handjes: rechts de melodie, links de begeleiding. Op zijn zesde trad hij op op een leerlingenuitvoering van zijn vader, op zijn zevende speelde hij tweestemmige stukjes van Bach.

In zijn jeugd componeerde hij al verschillende stukken.

Op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag heeft hij piano gestudeerd bij Jan de Man, waarvoor hij slaagde met een 10 met onderscheiding en twee prijzen. Later heeft hij nog bij Eugène Traey in Antwerpen gestudeerd.

Compositie studeerde hij bij Kees van Baaren, in de jaren zestig de meest toonaangevende componist in Nederland.

Om in zijn levensonderhoud te voorzien studeerde hij tevens schoolmuziek en heeft gedurende 30 jaar met veel plezier lesgegeven op middelbare scholen. Daarnaast heeft hij veel gecomponeerd en concerten gegeven en doet hij dit nog steeds. 

Geachte heer Nederpelt,

Hartelijk dank voor uw 'Bach'.

Als J.S.B. uw versie had gekend, zou hij het beslist anders hebben gedaan, maar onderaan uw versie had hij ongetwijfeld: 'J.S.B.' gezet, uw finalisatie van de slotfuga is ongelofelijk - zegt Bach!

Nogmaals hartelijk dank. 

L. v. L.

It was a great pleasure to meet you in Javea and in particular to listen to your great performance on the pianoforte.

The selection of the pieces you played was gorgeous, the performance magnificent, but most importantly, the warmth and depth of emotions of your play touched me deeply. THANK YOU!

Yesterday the CD with your composition of Bach’s last Fugue arrived, and listening to it has touched me even more. I have played it ten times or more in a row. The finish is fantastic, and JS Bach would be absolutely proud of you.

I hope that our path will cross again in the near future, hopefully at another concert in Peter’s home.

Yours very truly,

R. G.

I read your book and enjoyed it immensely. I found it very easy to read and very accessible, while at the same time never understating the genius of the music and composer. Your book makes me want to get to know the piece much better. I love how it focuses on the fact that some people consider the art of fugue to be a solely academic work...you really bring out the human element. Bach has always appealed to me in this way. It was a truly touching experience reading your book.

A. S. 

Reacties n.a.v. Theo's bijdrage aan de Zomerschool Gilde Zeist

Lieve Theo,


Wat heb ik genoten van je voordracht vanochtend.

Enthousiast en vakkundig! 

A. v. D. 

Van de deelnemers kregen we na afloop alleen maar positieve reacties te horen, ze hebben ervan genoten. 

P. S. 

Over een compositie voor een klarinetkwartet die Theo heeft geschreven:

Hi Theo,


Heel erg bedankt. Ik heb, voor zover ik dat kan, een paar fragmenten op de piano gespeeld, en ik het het idee dat ik goud in handen heb. 

J.V.

bottom of page